yazan çizen yöneten
+  ÇFD Forumu
|-+  Çizgi Film» Çizgi film genel» yazan çizen yöneten
Username:
Password:
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: yazan çizen yöneten  (Okunma Sayısı 431 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kumadam
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Temmuz 26, 2006, 03:55:57 ÖS »

sevgili ÇFD nereden başlayacağımı bilemeden konuya gireceğim. türkiye sınırları içerisinde proje üreten yazan çizen yöneten, devlet desteği olmaksızın ayakta durabilen ve de ürettiklerini düyaya pazarlamak gibi bir kaygısı olan stüdyalara ihtiyacı var diye düşünüyorum.  evet başlangıç olarak devletin desteği kanunu olması hacettir vede elzemdir. ama türkiyede kaç stüdyo var, kaçtane animatör istihtam edebiliyor. ben free olarak çalışıyorum ve piyasa çok zor. insanların bilmedikleri bir olaya sıcak bakmadıkları. geçim derdi adına komik rakamlara komik işler çıkarıldığı aşikar. öncelikle piyasada bulunan animatörleri istihtam etmek gerekli. freelance yada full time önemli değil. ki dünyanın dört bir yanında animatörler free olarak çalışıyorlar. reel bir ücret belirlemek gerekiyor ve bunun kontrolünü sağlayacak bir sistem kurmak gerekli.özel kurslar açılmalı (bunu ÇFD bünyesinde başlatmak akıllıca olur) animatör yetiştirmek için. piyasada deneme yanılma yöntemiyle öğrenmek yerine . dreamwork ün hatası animatör barındırmaksızın olayları teknik olarak çözmeye çalışması ve ürettiklerinin hasılat oranlarının düşüşü. ve işin zahmetli ve pahalı olması değil bence piyasa oluşmamasındaki sebep. sadece ülke ekonomisinde riske girmek yeni bir sektöre yatırım yapmak ve zamanın genişliği yatırımcıları caydırmakta.işin taşeronluğunu yapmak bu ülkede cazip değil.animasyon herkese hitap ediyor. ama öncelikle bir ideoloji olmaksızın araya  dini milliyeti sokuşturmaksızın öyküler ve filimler ortaya konulduğunda bunu yerli ve yabancı televizyonlara pazarlayacak onlarca firma çıkacağından eminim. hatta firmalar kendi stantlarıyla katılması içten bile. bunları formda yazmak isterdim ama açık noktaları çok fazla sizlerin bu açık noktaları doldıuracağını umuyorum.
« Son Düzenleme: Temmuz 26, 2006, 08:36:05 ÖS Gönderen: Animatörbey » Logged
karikatürizm
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Temmuz 27, 2006, 09:47:43 ÖS »

Selamlar.. Sitenin açıldığını duyunca heyecanla koştum geldim buraya Gülümseme  Söylediklerinize katılıyorum. Dini ve milli ideolojileri aşarak bir şeylerin yapılması, eserin uluslararası düzeye gelmesini sağlayacaktır.
   Sitede herhangi bir kurs haberi var mı diye bakıyordum. Ben halkla ilişkiler bölümü öğrencisiyim. Sitede bahsedilen programların (flash dışında) hiçbirini kullanmayı bilmiyorum ama çizimime güveniyorum ve kendimi geliştireceğime inanıyorum. Yani henüz amatör bile değilim ama çok iyi olmayı hedefliyorum Gülümseme Çizgi roman ve çizgi filme ilgisi olanların teknik bilgi edinebileceği kursların, atölyelerin olması harika olur. Buralarda yapılan çalışmalar gerçekten iyi bir seviyeye gelebilir bence. Bu kursları dernek düzenleyebilir veya belki üniversitelerin bünyesinde açılabilir. Açıkçası ben İzmir'de böyle bir kurs var mı bilmiyorum..
Animatörbey
Administrator
Bostancıbaşı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Temmuz 27, 2006, 10:22:40 ÖS »

Işıklı masalarınız var mı? Göz kırpan
kumadam
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Temmuz 27, 2006, 11:44:28 ÖS »

tüm aşklar ışıklı masayla başlar:) animatör beyin bir dönem kursu vardı galiba ama istanbulda hala devam ediyorsa yaz dönemi katılmanı tavsiye etmeme hacet yok. kendisinden genişçe bilgi alabilirsin. izmirde animasyona ilişkin çok fazla bir yapı yok. bende izmirdeyim. vaktim olduğu sürece sorularına cevap olabilirim karikatürizim. ama animatör beyinde söylediği gibi ışıklı masa ile başlamak lazım.
Animatörbey
Administrator
Bostancıbaşı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Temmuz 27, 2006, 11:57:21 ÖS »

Kurs, Sinematek'de, Ekim ayında... Bakınız: http://www.sinematek.org

Bu dinî ve millî çizgi film konusuna biraz değineceğim: Elâlem, global görüntü altında bal gibi kendi millî ve dinî propagandasını yaparken, bizim bu konularda Gandi'ye taş çıkarırcasına neden "pasifist" tutum takındığımızı anlamak gerçekten zor. Daha bir kaç saat önce, Kanal D Çocuk denilen, çizgi filmi utanmadan sıkılmadan "dolgu malzemesi" yapan kanalda, Fransız yapımı bir uzun metraj çizgi filmde, "Tatarlar", vahşi, insanlık dışı, kadınları ve çocukları kesip biçen, sinek gibi öldürülmesi gereken bir tür olarak gösterildi. Hristiyanlar ve Rus Çarı, melek gibi, ille de sarışın, dünya tatlısı süper kahramanlar idi. Rusya'da geçen hayalî bir öykü alt tarafı diyeceksiniz. Hayır efendim, öyle değil. Maalesef bu propaganda ile Rusya'da Türk ve Müslüman halklara yapılan soykırım ve insanlık suçları, açıkça örtbas ediliyor. Biz daha uyuyalım.
« Son Düzenleme: Eylül 17, 2007, 05:36:43 ÖS Gönderen: Animatörbey » Logged
kumadam
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Temmuz 27, 2006, 11:57:55 ÖS »

bu arada bir şeyleri düzeltmek istiyorum. sevgi dostluk kardeşlik vicdan bunlarda ido dur. her konuda animasyon yapılabilir. ancak ülkemizin şartlarını göz önünde bulundurarak daha geniş bir pazar elde etmek ve bu ülkedede animasyon yapıldığını vurgulamak adına bu gereği kendimce gördüm. nereden başlamnalı konusuna gelir isek. stüdyolar açılmalı. bu istanbulla sınırlı kalmamalı. küçük stüdyolar kalabalık olması gerekmiyor. birde bu sektöre stüdyolara kan lazım Gülümseme)

girişimcilere ihtiyaç duymakta bu sektör. levent beyin bahsettiği bir mevzu vardı bu forma yazmama da vesile oldu. tek bir animatöre yüklenecek bir iş değil. bakkal dükkanı açar gibi bakın bizde kurduk demek yada dernek var ama faliyeti yokla yürüyecek birşey değil. talebi zorlamak adına çalışmak lazım. yoksa dernek alın size iş demez dememeside gerekir. tabi bunları yazar iken birşey bilmeden piyasa şartlarından bir haber olarak fikir yürütüyorum sadece. yönetmen yazar çizer nerede dememdeki vesil de burdan çıktı. projeler herkesin kafasında biryerlerde ama kağıt üzerine dökülmedikçe bir anlamı yok. bir proje nasıl sumulur, nerelere gider, nasıl olur, nasıl bütçe çıkarılır, finans nasıl sağlanıra cevap aramaktayım ki bunu bilen varsa lütfen iki kelimecik olsun izah etsin. hatta yazmıştım ama sildim tekrarlıyayım. bir uzun metrajı finanse edebilecek bir kurum varmı bunuda merak etmekteyim açıkçası. nasıl yapılırı sormayın yada bana sormayın.

projeyi ortaya koydum karakterler çizdim snopsisi oluşturdum. senaristi buldum yazdırdım üçkuruş para verdim sonra iş satarsa dedim. bir sene story board layout canlandırma renklendirme derken oturdum pilotu hazıradım. bu işi kime sunmalıyım nerede pazarlamalıyım. iş aslında bu rahlede okutulmakta. kültür bakanlığı ve trt den başka bir yer varmı.
« Son Düzenleme: Temmuz 28, 2006, 02:05:09 ÖÖ Gönderen: kumadam » Logged
Animatörbey
Administrator
Bostancıbaşı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Temmuz 28, 2006, 10:52:01 ÖÖ »

bu arada bir şeyleri düzeltmek istiyorum. sevgi dostluk kardeşlik vicdan bunlarda ido dur. her konuda animasyon yapılabilir. ancak ülkemizin şartlarını göz önünde bulundurarak daha geniş bir pazar elde etmek ve bu ülkedede animasyon yapıldığını vurgulamak adına bu gereği kendimce gördüm. nereden başlamnalı konusuna gelir isek. stüdyolar açılmalı. bu istanbulla sınırlı kalmamalı. küçük stüdyolar kalabalık olması gerekmiyor. birde bu sektöre stüdyolara kan lazım Gülümseme)

girişimcilere ihtiyaç duymakta bu sektör. levent beyin bahsettiği bir mevzu vardı bu forma yazmama da vesile oldu. tek bir animatöre yüklenecek bir iş değil. bakkal dükkanı açar gibi bakın bizde kurduk demek yada dernek var ama faliyeti yokla yürüyecek birşey değil. talebi zorlamak adına çalışmak lazım. yoksa dernek alın size iş demez dememeside gerekir. tabi bunları yazar iken birşey bilmeden piyasa şartlarından bir haber olarak fikir yürütüyorum sadece. yönetmen yazar çizer nerede dememdeki vesil de burdan çıktı. projeler herkesin kafasında biryerlerde ama kağıt üzerine dökülmedikçe bir anlamı yok. bir proje nasıl sumulur, nerelere gider, nasıl olur, nasıl bütçe çıkarılır, finans nasıl sağlanıra cevap aramaktayım ki bunu bilen varsa lütfen iki kelimecik olsun izah etsin. hatta yazmıştım ama sildim tekrarlıyayım. bir uzun metrajı finanse edebilecek bir kurum varmı bunuda merak etmekteyim açıkçası. nasıl yapılırı sormayın yada bana sormayın.

projeyi ortaya koydum karakterler çizdim snopsisi oluşturdum. senaristi buldum yazdırdım üçkuruş para verdim sonra iş satarsa dedim. bir sene story board layout canlandırma renklendirme derken oturdum pilotu hazıradım. bu işi kime sunmalıyım nerede pazarlamalıyım. iş aslında bu rahlede okutulmakta. kültür bakanlığı ve trt den başka bir yer varmı.

En kısa sürede gelecek yılki Kültür Bakanlığı desteğine başvurmanızı tavsiye ederim. Garantisi yok tabii. Değerlendirme kurulunda bir tane dahi çizgi filmci yok. Çünkü SESAM, MESAM gibi meslek kuruluşu olamıyoruz (ÇİZGİSAM gbi). Bunun için çok sayıda film yapım şirketinin bir araya gelmesi gerekiyor ki, çizgi film animatörlerinin çok sayıda şirket kurması filan mümkün değil. Böyle olunca, Osman Yağmurdereli gibi adamlar çizgi film "değerlendiriyor" (!) Olacak iş değil.

TRT konusunu hiç sormayın.

Bunun dışında, sermaye koyacaklar ile "boğuşmayı" göze alabildiğiniz takdirde, elbette özel sektörde de destek bulunabilir. Çoğunlukla reklam amaçlı düşünüyorlar. Bence bir reklam ajansı aracılığıyla bu işleri yürütün. Animatör, sanatçı gibi düşünür ve işin pazarlaması ayrı bir konudur (Pazarlama, "sanat" değildir). Yazdıklarınızdan, 1991'de, Tele-Çizgi'den ayrıldıktan sonraki halim aklıma geldi. Toplu olarak işi bıraktığımız ve ara ressamlığımızı yapan Fethi Gürcan Mermertaş, bugün atv'de Bizim City'nin animasyonlarını yapıyor.

Son Düzenleme:  Temmuz 28, 2006, 02:54:57 ÖÖ 
« Son Düzenleme: Eylül 18, 2007, 06:24:41 ÖS Gönderen: Animatörbey » Logged
kumadam
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : Temmuz 28, 2006, 03:07:51 ÖS »

animatörler birşeylerele boğuşmasınlar hocam. vakitleri yokki zaten bunlarla uğaşıcak. ben günde 14 saat çalışıyorum mesela. kalan zamandada kızıma karıma zaman ayırmaya çalışıyorum. birde braz fırsat bulursam nette birilerinin kafasını şişiriyorum:) forumda iki kişi tartışarak biryere ulaşamıyoruz. buradan bakınca aslında ne denli ağır ve zor bir yükün altında olduğunuzu kestire biliyorum. şirket kurmak değildi bahsim daha çok atölye idi. pazarlama finansman deyince böyle algılandı tabi. sağdece çıkar yolları irdelemek adına zerzeniş benimkisi.
Animatörbey
Administrator
Bostancıbaşı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Temmuz 28, 2006, 03:35:15 ÖS »

Yok, son mesajımda şirket üzerinde durmamın sebebi, bir meslek birliği oluşturma düşüncesinin artık ciddi ciddi ağır basması. ÇFD, resmen bu durumda değil çünkü. Adımız dernek, meslek birliği (...SAM) değil. Olmamız için 26 şirketi olan üyenin bulunması gerekiyor. Bu açıdan üzerinde durdum. Bu oluşum ile önümüze çıkarılan bütün yapay engelleri aşacağımızı düşünüyorum ve bu konuda bir şeyler yapmak için adımlar atmak üzereyim.
« Son Düzenleme: Eylül 18, 2007, 06:29:12 ÖS Gönderen: Animatörbey » Logged
kumadam
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : Temmuz 28, 2006, 03:54:34 ÖS »

26 şirket kurmak bu konunun başka bir yüzü biraz düşünmek lazım. tam olarak sirket faliyet alanı  ne olamalı peki. şu yüzden soruyorum ne tür bir yaptırım kazandıracajk ÇFD ye. yükümlülükleri neler olucak. şirket kurulması gerekli ise kurulur. bu konuyu braz daha açarmısınız. olumlu olumsuz şirket için ÇFD için. yaşadığımız şey bahsettiğim üç animatöre döndü. formda kimse yok karşılıklı oturup kuruyoruz bu canımı sıkyor bir süre sonra karşılıklı çıkmazlara giriceğiz buyüzden gibi geliyor.
« Son Düzenleme: Temmuz 28, 2006, 04:02:25 ÖS Gönderen: kumadam » Logged
Animatörbey
Administrator
Bostancıbaşı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : Temmuz 28, 2006, 04:27:51 ÖS »

Forum daha yeni. Katılım artıyor, merak etmeyin. Sitede de bazı yenilikler ve eklemeler yapacağım zaten.

ÇFD-ötesi bir oluşumdan bahsediyorum. İçinde ÇFD üyeleri de olacak. Bir meslek birliği kurulmalı. Yasalara göre resmen meslek birliği olabilmek için 26 şirket sahibinin aynı birlik çatısı altında olması gerekiyor. Şirket adi şirket, şahıs şirketi de olabilir ama faaliyet alanında film yapımı da bulunmalı. Hepsi bu.

İmkânları arttırmak ve önümüzü açmak için başka yol yok gibi görünüyor.

Son Düzenleme:  Temmuz 28, 2006, 08:29:48 ÖÖ  
« Son Düzenleme: Eylül 18, 2007, 06:30:12 ÖS Gönderen: Animatörbey » Logged
cankaya
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : Ağustos 03, 2006, 03:33:57 ÖS »

merhaba ben aranıza yei katıldım herkese selam.böyle bir forumun olması çok güzel.yalnız forum çok boş herkesm elindeki çizgi film programları ve tutoriallerini yayınlayabilirmi birde moho programı hakkında ne düşünüyorsunuz ?çzigi film yapmak için en ideal program bu mudur ?
kumadam
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : Ağustos 05, 2006, 12:45:44 ÖÖ »

merhaba ben aranıza yei katıldım herkese selam.böyle bir forumun olması çok güzel.yalnız forum çok boş herkesm elindeki çizgi film programları ve tutoriallerini yayınlayabilirmi birde moho programı hakkında ne düşünüyorsunuz ?çzigi film yapmak için en ideal program bu mudur ?
sevgili cankaya moho biraz kısır bir program. breysel uğraşlar için uygun olabilir. eğer tablet kullanıyorsan www.plasticanimationpaper.com adresini ziyaret etmeni öneririm. bunun haricinde flash tabanlı bir program olan toonboom ve tab da uygun bir çözüm olabilir. ne tür bir çalışma olanağına sahip olduğunu belirtir isen daha geniş bir bilgi verebilirim
cankaya
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : Ağustos 05, 2006, 08:24:54 ÖS »

şu an elimde dediğiniz program var fakat moho yu  çok fazla övdüler tam çizgiflm programı flash tan daha esnek felan diye onun dışında şu an elimde tablet yok biraz daha öğrenip ondan sonra almayı  planlıyorum.şimdi sizin önerdiğiniz veya bildiğiniz en iyi program  toonboomstudio mu ? ilginiz için teşekkür ederim.
kumadam
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : Ağustos 06, 2006, 12:42:34 ÖÖ »

en iyi bildiğim değil hepsini kullanıyorum. profesyonel kullanıcılar için toonz u öneririm bu sinama ve tv projeleri için çok kolay ve rahatlatan bir program. SOFTIMAGE TOONZ 4.6 renklendirme ve clenup olaylarında ekstra yazılımları var. hacim tanımlama mantığı ile ilk ve son resmi tanımladıktan sonra ara kareleri kendi renklendiriyor. ama söylediğim gibi yayınladığın ortamda önemli web için moho yada flash bir farkları yok. işleme ve zaman açısından ve görüntü .

animasyon öyle birşey ki herşeyi deneysel. yapmak istediğiniz olayı bir kaç program kullanarakda gerçekleştire bilirsiniz. yada tek bir programlada çözebilirsiniz.ama bir animatör olarak kendi adıma sağdece çizmeyi yeğlerim teknik olayları başkasına brakırım. bu iş paylaşımı olan projelerde böyle tabi.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

CSS/Theme/Some Images by Brianjw - Images by ForumTemplates.com.