Öncelikle, projenin bir planını seçiyorum. 55 no.lu planın lay-outunu çıkartmak için, story-board'a göz atıyorum:

Sonra, ACME standardına göre delinmiş ince kâğıtlarıma, bu planın arkasında kalan görüntüyü tasarlayarak çiziyorum. Arkada, konu ve çizgi filmdeki akış gereği, dükkânların camekânları olacak.

Elbette, bu çizimi yaparken, üzerine denk gelecek animasyonu göz önünde tutmam lâzım. Vitrinlerin önünden, bir kaç kişi rastgele geçecek. Onların yürüdüğü kaldırımın da görünmesi gerekiyor.

Işıklı masada (animation desk), planın animasyon lay-outu ile background lay-outunu üst üste getirip bakıyorum. Kaldırımda yürüyenler için doğru bir zemin tasarlamış mıyım acaba? Evet:

Buradaki tiplerin animasyonu da şöyle olacak (örnek bir resim):

Bundan sonrası, background illüstratörüne ait. Ancak buradaki çalışmanın nasıl bir sonuca varacağını göstermek için, çalışmaya devam edelim. Önce çizdiğimiz background lay-outunu scanner'da tarayıp, PS'da grayscale yapıyor ve brightness/contrast ayarlarını iyice açıyoruz.

Daha sonra, üzerinde layer'lar açarak, istediğimiz şekilde boyayabiliriz. Bu boyamayı, Freehand'de veya başka vektörel programlarda, vektörel olarak da yapmak mümkün.
Şöyle bir boyama şekli olabilir PS'da:

Kullandığımız background ise şöyle. İllüstratör arkadaşımız, böyle bir sonuca ulaştı, kendi yorumu ile:

Görüldüğü gibi, yapılan iş, aslında İLLÜSTRASYON. Ancak, animasyon kurallarına ve hikâyenin akışına dikkat edilmesi gerekiyor.
Animasyondaki görünen sonuç, yaklaşık olarak aşağıdaki gibi. Hatta adam da biraz flulaşacak. Burada, animasyonun asıl nesnesinin dikkati çekmesi isteniyor. Backgroundlar da ister istemez güme gidiyor tabiî...
©Copyright: Levent Elpen