Türkiye'de çizgi film üretimi ve desteklenme sorunu üzerine
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Türkiye'de çizgi film üretimi ve desteklenme sorunu üzerine  (Okunma Sayısı 96 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hamzabol
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Kasım 05, 2007, 03:29:09 ÖÖ »

Tırnağın varsa başını kaşı, derler ya bizim durum aynen öyle. Birilerinden bişeyler beklemek yanlış, TRT, devlet vs. Ben konyada ikamet ediyorum ve bu işe girdiğimden beri çektiğim sıkıntı üretim ile ilgili. Yani pazar konusunda sıkıntı çekmedim. Pazar ile ilgili sıkıntı şu oldu : İslami ve tarihi film yaptığımız için müşteri kesimimiz genelde müslümanlar oldu ve düşük fiyatlara satış yaptık. Amerikada 4 firma ile görüşmüştüm, biz üretecektik onlarda satacaktı. Fakat ben orada müslüman bir firma ile anlaştım, (www.astrolabe.com). İslami film yapayım dedim 3 kuruş fazla kazanmak için çizgimi değiştirmeyim dedim ve oraya gönderdik. Adam batakmış meğer, daha sonra astrolabe el değiştirdi vs. hem maddi hemde moral olarak işten soğuttu tabii.  2 yıl başka işlerle uğraştım. Yılbaşından beri tekrar girdim şimdi, hem kaliteli bir üretim hemde pazar konusunda bir birikim var artık. İnşallah üçkağıtçılara dek gelmeyiz zaten herşeyi kendimiz yapıyoruz.

Türkiyenin kendi kahramanı niye yok? Yani bu soruyu kim kime soruyor? Tırnak meselesi işte, beyaz atlı finansör beklemeyelim.

Şu an 2 animasyon dizisi çalışıyoruz. Finans konusunu yine kendimiz karşılıyoruz. Bence bu işle uğraşan arkadaşlarda oturup kahramanlar üretebilir, bunu BOŞ ZAMANLARINDA bile  çıkartabilirler. Ortaya bir ürün çıktıktan sonra her halükarda satılır. Sohbete devam ederiz.
Animatörbey
Administrator
Bostancıbaşı
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Kasım 06, 2007, 02:23:53 ÖÖ »

Hamza Bey,

İki tane animasyon dizisi çalışıyorsunuz ama animasyon ile ilgili olarak fikrî ve kavramsal açıdan büyük yanlışlıklar içindesiniz.

Öncelikle konuyu "birilerinden bir şeyler beklemek" biçiminde ortaya koymanız çok yanlış. Kim, kimden ne bekliyor?

Meselâ, Kültür Bakanlığı'na gittiğimde, bana "Sizin neden bir meslek birliğiniz yok" diye soruyorlar. Ne diyeceğimi şaşırıyorum. Bütün dünyada çizgi film yapanlar bir araya gelerek mesleklerini ve onurlarını korurken, biz, burada elâlemin, çizgi film piyasamızı parsellemesine peşkeş çekilmesini seyrediyoruz. Kelimenin tam anlamıyla, "ayran budalası gibiyiz". Bunun adı da, ne oluyor şimdi?: "Kendi tırnağımızla kaşınmak mı", yoksa elâlemin ipiyle kuyuya inmek mi?

Herkes kendi kendine bir şeyler yapabilir. Kimi stüdyo imkânlarına sahiptir, kimi de oturup evindeki bilgisayarında flash'ı kurcalayarak animasyon üretmeye çalışır. Sonuç olarak, iş ticarete gelir, dayanır. Yapılan, üretilen animasyon, nasıl değerlendirilecektir, animasyonu yapan(lar) yaptıkları işin ve harcadıkları zamanın kendilerine ekmek parası olarak dönmesi için ne yapmalıdır?

Hadi bakalım, oturup 10 saniyelik bir animasyon üretelim, kendi kendimize, konusunu, story-board'unu, lay-outlarını çıkartalım, sonra bir teknik seçelim ve animasyona girişelim. Yaptık, bitti. Ne olacak şimdi? Kim alacak bunu? Durup durduk yerde kimse almaz. Genellikle önceden sipariş edilmiş işler çalışılır, bunlara zaman harcanır ve ticarî beklenti içine girilir. Peki bu işi doğru düzgün bilmeyen, henüz yeteri kadar tecrübe edinmemişler ne yapacak? Nasıl deneme üretimleri yapacak ve bunları nasıl tecrübe tahtalarına yazacaklardır? Sadece bir-iki line-test ile yetinmeleri mi gerekecektir? Sanat amaçlı deneysel çalışmalar üretmeleri yasak mıdır? Yaptıkları işten ticarî beklenti içine girmeleri için daha kaç yıl beklemeleri ve ne tür kazıklar yemeleri gerekecektir?

Animasyon, sadece okullarda öğretilen veya birilerinin hasbelkader öğrendikleri bir iş değildir. Okulda da olsa, ticarî hayatta da olsa, sanat amaçlı, ticarî beklentilerden uzak, deneysel çalışmalar yapmaları, daha sonraki ticarî çalışmaları için de ciddi bir kazanç ve sağlam bir dayanaktır. Buradan öğrendiklerini, "entel işi saçmalıklar" olarak değerlendiremeyiz. Ustalardan aldıklarını da böyle işlerle harmanlayarak sanat amaçlı deneysel animasyon üretmelerini teşvik etmek gerekir. E, bunu kim yapacak? Sizin hacı ağalarınız böyle işlere para yatırır mı? Bu işler, elbette devletin teşvik ettiği ortamlarda hayat bulur, filizlenir ve sonra gümbür gümbür ticarî hayata akar. O hacı ağalar, bunu anlamazlar bile...

Devlet, sinema destekleme ile ucundan azıcık, o da daha yeni yeni bu işlere küçük destekler vermeye başladı. Ama asıl önemlisi, bu konulardaki yasal düzenlemelerdir. Animasyon sektörü oluşacaksa, bu, ancak kendi kültürünü koruyucu animasyon üretenleri teşvik edici yasal düzenlemelerle olur. Dünyanın önde gelen bir çok ülkesinde, böyle düzenlemeler var. Avrupa Birliği ülkelerinin her biri, kendi animasyon sektörlerini korumaya almışlar bile çoktan. Biz, globalleşme adına kendi küçücük sektörümüzü bile gözümüzü kırpmadan harcamaya kalkıyoruz. Çin'de, prime-time'da yabancı çizgi film gösterilmesi, resmen yasak!

Zannediyor musunuz ki, siz rekabet ile her şey çözümlenecek? Hadi buyurun, Disney&Pixar ile rekabet edin de görelim! Onların, bütün dünyaya yayılan, Buena Vista diye bir dağıtım ağı var. Sizin var mı, yaptıklarınızı anında pazarlayacak, paraya tahvil edecek bir mekanizmanız?

Onlar bizden çok önce bu piyasayı bütün dünyada ele geçirdi. Bizim, zayıf ve dar imkânlarla onlara karşı koyacak gücümüz yok. Böylece, sizin o korumaya çalıştığınız kültürünüz de saldırıya uğramış oluyor. Sabahtan akşama kadar Noel babalı, kilise çanlı, tuhaf canavarlı, kısaca çocuklarımızın ve büyük çocuklarımızın sokakta görmeye hiç de alışık olmadıkları, yabancı, garip bir sanal dünya ile kuşatılıyoruz. Çocuklar açısından çok daha zararlı, çünkü küçük beyinlerdeki algılama, henüz bu sanal dünya ile gerçek dünyayı sağlıklı biçimde ayırd edebilme yeteneğine sahip değil. Bu şekilde işlenen konu ve temalı çizgi filmlerle büyüyen çocuklar da, büyüdüklerinde, kendi kültürlerine sırt çeviriyor, çünkü bilinçaltında kendi kültürlerinin onlara vereceği bu tür mutluluklar olmadığına inanıyorlar.

Siz, bu devâsâ piyasa ve kültürel saldırıya karşı Konya'daki stüdyonuz ile savaşın şimdi. Rekabetin gücüne inanıyorsanız, savaşın. Allah yolunuzu açık etsin. Ama komşusu aç gezerken, tok gezen bizden değildir hadis-i şerifini de unutmayın. Bu gibi konularda birlik olmanın ne kadar önemli ve caiz olduğunu unutmayın. Kültürel savaş, toptan, tüfekten de büyük, stratejik bir silahtır.

Ve bütün bu büyük saldırı ortamında, rekabet adına asla Müslümanlara sığınmayın. "Ben bu büyük şirketlerle rekabet edemem ama Müslümanların hassasiyetlerini nasıl olsa onlar işlemeyi beceremez, böyle bir boşluk bulmuşken bundan faydalanayım" diye düşünmeyin. Zira, "Ötekileştirilmiş" Müslümanlık, Müslümanlık değildir.

Not1- Türkiye'de haddinden fazla Türk çizgi film kahramanı var. Sondaj yapılmazsa, gün ışığına çıkmazlar.

Not2- Çizgi filmcinin "boş zamanı" yoktur.
« Son Düzenleme: Kasım 06, 2007, 02:39:47 ÖÖ Gönderen: Animatörbey » Logged
hamzabol
Yeniçeri
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Kasım 06, 2007, 03:30:20 ÖÖ »

Merhaba,

Yazdıklarınızla genel olarak farklı bir düşünce içerisinde değilim zaten, benim  devletten bir umudum yok, bu yüzden kendim bişey yapabilirsem yaparım yoksa çok beklerim düşüncesindeyim. Çizgi filmin çocuklar üzerinde etkili olduğunu bilmeyen sağcı, solcu, milliyetçi milletvekili yok. Hepsi biliyor. Ama duyarsızlar işte.

''Ve bütün bu büyük saldırı ortamında, rekabet adına asla Müslümanlara sığınmayın.'' Demişsiniz.
  Bakınız; büyü, sihir, fantastik işler piyasada her zaman iş yapar. Ben bu işe , çocuklara Allah ve peygamber sevgisi vereyim diye başladım. Faydalıda olmuştur. Ama filmlerimizi yurtdışında sadece müslümanlar alıyor. Amerikada 400 milyon nüfusun sadece 6 milyonu müslüman. İngilterede 3 milyon, fransada biraz altında. Yani islami filmin pazar payı çok küçük.  Ben Türkiyeyi pazar olarak göremiyorum çünkü filmler kopya olarak alınıyor, TV'ler yıllığına 1000$ para ödüyor.  Diğer müslüman ülkelerde durum daha berbat. Avrupa ülkelerindeki dağıtımcılardan para kazanabildim sadece. Büyük miktar değil, çünkü verdiğim nüfus oranına göre satışta düşük tabi. 
  Şu an çalıştığımız diziler islami değil ama tabi kendi kültürümüz, kahramanımız var. Bunların satışı islami filmler kadar zor değildir. Amerikada her dağıtımcı pixar filmlerini dağıtmıyor. Tüm filmler pixar gibi kaliteli değil. Pazara girmek demek pixar gibi film yapmak demek değil. Kalite zamanla oluşuyor. 

''Sizin hacı ağalarınız böyle işlere para yatırır mı? '' demişsiniz.  Benim hacı ağam yok.

''Ama komşusu aç gezerken, tok gezen bizden değildir hadis-i şerifini de unutmayın.''  Eğer derneğe katılmayı kastediyorsanız, dökümanları göndereceğim inşallah.

İyi çalışmalar

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

CSS/Theme/Some Images by Brianjw - Images by ForumTemplates.com.